У Києві зростає кількість товарів небезпечних для життя киян от Sezamka

 СТАТЬИ [8029/1
поиск статей:
[20.09.07]

У Києві зростає кількість товарів небезпечних для життя киян


У прокуратурі міста Києва 18 вересня 2007 року відбулося розширене засідання колегії щодо додержання законодавства з питань захисту прав споживачів і прокурорського нагляду в цьому напрямку.

На колегії були присутні керівництво прокуратури міста Києва, начальники управлінь у справах захисту прав споживачів, охорони здоров’я, інспекції з контролю якості лікарських засобів, Головний санітарний лікар міста Києва, прокурори районів, працівники апарату прокуратури столиці та представники правоохоронних органів.

Заступник Генерального прокурора України – прокурор міста Києва Євген Блажівський у вступному слові зазначив, що в столиці з кожним роком на споживчому ринку зростає кількість неякісних, фальсифікованих та інших небезпечних для здоров’я й життя киян товарів.

На сьогодні в місті Києві підприємницькою діяльністю займаються понад 300 тисяч суб’єктів господарювання, серед них дві третини – у сфері торговельного обслуговування, ресторанного господарства, надання послуг та виконання робіт. Як свідчить статистика, права споживачів порушуються у 85-90 відсотків проінспектованих органами контролю таких суб’єктів господарювання.

Занепокоєння викликає не лише недостатній контроль зі сторони уповноважених державою органів виконавчої влади у цій сфері, а й проблеми законодавчого врегулювання питань захисту пересічного споживача. Зокрема потребує удосконалення система державного захисту, яка не відповідає вимогам сьогодення.

Причиною цього є, насамперед, відсутність процедури, а відповідно і повноважень у посадових осіб органів захисту прав споживачів, щодо вилучення неякісної продукції, а також зміни у законодавстві, якими органи контролю позбавлені можливості досліджувати якість товарів за рахунок реалізаторів.

Органи контролю недостатньо інформують споживачів через засоби масової інформації про виявлені порушення щодо неякісних товарів та послуг. Це призводить до того, що громадяни залишаються необізнаним та позбавлені можливості вільного вибору продукції.

Колегії передували перевірки, що проводилися органами прокуратури столиці із залученням фахівців контролюючих органів, якими було охоплено напрями обслуговування населення в приватних закладах охорони здоров’я, закладах харчування, торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів, житлово-комунального обслуговування.

Як результат – порушено 9 кримінальних справ, принесено 3 протести, внесено 38 актів прокурорського реагування, притягнуто до дисциплінарної відповідальності більше 100 посадовців.

У ході перевірок торговельних організацій виявлено непоодинокі факти продажу продукції без відповідних документів щодо їх походження, продуктів із генетично-модифікованими домішками без повідомлення про це споживача, дитячих іграшок, автомобілів, неякісного дизельного пального, реалізації продуктів із простроченим терміном придатності, а також продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів поблизу навчальних закладів тощо.

Із перевірених 15 автосалонів у 90 відсотків випадках були відсутні сертифікати якості, документи, що підтверджують дату й місце виготовлення автомобілів. За внесеним прокуратурою міста Києва приписом Головним Київським міським управлінням у справах захисту прав споживачів автосалонам нараховано штрафні санкції на суму понад один млн. грн.

Крім того, у гіпермаркетах столиці виявлено м’ясні вироби з генетично-модифікованими домішками, на яких виробники, у порушення вимог законодавства, не ставлять позначки про їх наявність у виготовленій продукції. Відповідно складено протоколи про адміністративні правопорушення, винних осіб оштрафовано, реалізацію продукції припинено.

Прокуратурою міста Києва в ході перевірок встановлені непоодинокі випадки кримінально-карних діянь. Так, прокуратурою Оболонського району порушено кримінальну справу за фактом реалізації службовими особами одного з підприємств недоброякісного дизельного пального, що не відповідає вимогам ДСТУ 3868-99 "Паливо дизельне. Технічні умови", (ст. 227 КК України). За фактом виготовлення у підпільному цеху фальсифікованої та недоброякісної продукції під маркою "Львівські дріжджі", вартістю майже у 5 млн. грн., і випуску її на товарний ринок порушено кримінальну справу прокуратурою Солом’янського району міста Києва (ст. 227, ч. 3 ст. 229 КК України). Прокуратурою Голосіївського району столиці порушена кримінальна справа за фактом випуску та реалізації недоброякісних хлібобулочних виробів за підробленими рецептурами (ст. 227, ст. 358 ч. 1, ч.3 КК України). Слідство у справах триває.

Не оминули уваги учасники засідання і сферу медичного обслуговування. Серед перевірених приватних медичних закладів у кожному виявлено порушення вимог закону. Встановлено непоодинокі факти надання медичної допомоги лікарями без відповідної фахової та кваліфікаційної підготовки, в не придатних для цього приміщеннях, надання медичних послуг, непередбачених у ліцензії, відсутність паспортів і сертифікатів щодо можливості експлуатації медичного устаткування тощо. Як приклад, прокуратурою міста Києва порушено кримінальну справу за фактом фальсифікації висновку санітарно-епідеміологічної служби щодо відповідності приміщень та матеріально-технічної бази одного із приватних медичних закладів встановленим санітарним та іншим нормам, правилам і стандартам, на підставі якого видано ліцензію на право здійснення медичної практики.

Прокурор міста Києва Євген Блажівський висловив стурбованість щодо реалізації неякісних чи з простроченими термінами придатності лікарських засобів, насамперед іноземного виробництва.

На колегії також обговорювалася тема продажу товарів, що рекламуються в засобах масової інформації. Це стосується розповсюдження через кур’єрську доставку різноманітних приладів і препаратів, які мають сприяти поліпшенню здоров’я або фізичного стану людей. Нерідко вони виявляються неефективними, а повернути їх і розшукати фіктивне підприємство вже неможливо.

У заключному слові заступник Генерального прокурора України – прокурор міста Києва Євген Блажівський спрямував роботу працівників органів прокуратури столиці, контролюючих органів та органів внутрішніх справ на вжиття більш дієвих заходів щодо реального захисту прав споживачів. Водночас поставив завдання провести перевірки додержання вимог законів органами державного контролю районного рівня, а також, стандартизації та метрології, перевірити підприємства, які виготовляють та реалізовують продукти дитячого харчування, іграшки. Про це повідомили у прес-службі прокурора міста Києва.

 доб.:С.А. Отправить модератору   Отправить другу         Добавить свою статью
Отзывы про статью: У Києві зростає кількість товарів небезпечних для життя киян



Предыдущие 3 статьи по теме Другие новости:
[18.09.2018]
Любая стрижка 40 гривен.
Во время всеобщего подорожания услуг, когда суммы зашкаливают, можно встретить людей которые работают совсем не дорого. Так возле метро Оболонь есть ларек, где можно подстричься всего за 40 гривен. Качество стрижек достойное, вам будет уделено достаточно времени. Так, обычно стригутся не часто, да
[01.05.2018]
Танком не въезжать.
В самых обычных местах моно встретить интересные вещи, но они скрыты от взглядов, поскольку находятся во дворах. Хозяева железных гаражей, что спокойно разместились на зеленой зоне лесного массива, имеют проблему выезда своих авто. Проблема не только у них такая. А решают данный вопрос по-разному.
[07.02.2018]
Исчезают бесплатные доски.
С 06 февраля 2018 года раздел недвижимость на одной из популярных досок объявлений стал платным. Точнее сказать администрация сайта ОЛХ ввела нулевой лимит на бесплатные объявления в раздел «бизнес». Пора платить, уважаемые. Объяснение просты: снижаем дубли, убираем информационные агентства, уменьш
Просмотреть полный список статей
ТОП 10

 

 

 



Краткая статистика
Просмотров 840/1
Распечатано 95
Вы можете:
Просмотреть полный
список статьей 8029/1
Подписаться на ежедневную рассылку
подписчиков - 532
Просмотреть статьи с комментариями (27/0) Комментариев: (47/0)

Как Вы сюда попали?
заинтриговало название
через поисковик
посоветовал знакомый
искал первоисточник
"язык до Киева доведет"!
стоит захотеть!
сам не знаю...


Email или логин
Пароль
Я забыл пароль
Зарегистрироваться